e-arşiv NEDİR?
e-Fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişilere, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda fatura düzenlenmesine ve faturanın 2. nüshasının elektonik ortamda saklanabilmesine imkan sağlayan uygulamadır.
KİMLER e-arşiv KAPSAMINDADIR?
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır
e-arşiv SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
Faturalarınızı Fiziksel Ortamda Saklamaya Son: Faturalarınızı kağıt olarak saklama ve fatura yığınları arasından aradığınızı bulma derdiniz ortadan kalkar. Aynı zamanda faturalarınızın fiziksel yıpranmalarını engellemiş ve çok daha güzenli bir ortamda saklamış olursunuz
Müşteri Memnuniyetini Arttırır: Son tüketici aldığı malı iade etmek isterse kendisine email olarak iletilen faturanın bir çıktısını alıp iadeye ilişkin bölümü doldurması ve ürün ile birlikte satın aldığı yere göndermesi yeterli olacaktır.
2019 e-Arşiv, e-fatura, e-Defter, e-İrsaliye Uygulamasına kimler dahil olacak
1 Ocak 2019 tarihiden itibaren e-Fatura | e-Arşiv Fatura | e-İrsaliye uygulamasına geçiş ile ilgili yeni düzenlemeler.
Gelir İdaresi Başkanlığı 433 ve 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslaklarını yayımladı. Her iki taslak tebliğ de onaylanmalarını takiben elektronik uygulamalara geçiş ile ilgili yeni düzenlemeler getirecek.
1. e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarında kapsam 5 milyon TL ve üzerine genişliyor
Yayımlanan tebliğ taslağı kapsamında 2017 veya müteakip hesap dönemi brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verileceği hesap döneminin sonuna kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getiriliyor.
2. e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara e-İrsaliye zorunluluğu geliyor
433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’na göre, e-Fatura kullanan mükellefler, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla e-İrsaliye’ye geçmek zorunda.
Hazırlanan tebliğ taslağına göre, e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcıların e-İrsaliye uygulamasına dahil olması ve sevk irsaliyesi belgelerini bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre e-İrsaliye olarak düzenlemesi gerekiyor.
3. e-fatura ve e-defter mükelleflerine e-arşiv fatura yükümlülüğü
487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’na göre e-Fatura ve e-Defter uygulamasını zorunlu olarak kullanan kullanıcılara e-İrsaliye yükümlülüğü ile birlikte e-Arşiv Fatura yükümlülüğü de geliyor.
e-Defter ve e-Fatura uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, en geç 1 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek ve düzenleyecekleri faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunlu hale gelecek.
4. 50.000 TL üzeri faturalara e-arşiv fatura zorunluluğu
e-Arşiv Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflerce aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL’yi aşması halinde söz konusu faturaların 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getiriliyor. Bu madde kapsamında satıcı ve alıcının her ikisinin e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde bunlar arasında düzenlenen bu faturaların tamamının elektronik fatura olması gerektiği vurgulanıyor.